• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Ewout Bomert

De verbindende factor

  • Home
  • Trainer
  • Coach
  • Programmamaker
  • Over Ewout Bomert
  • Contact

Praktijkvoorbeelden

Uit de praktijk: Coach

Een OR

De OR van een aan de overheid gerelateerde uitvoeringsdienst wilde graag kijken naar hun onderlinge samenwerking en de effectiviteit van hun optreden richting hun bestuurder. Bij dit soort vragen werk ik graag met metaforen. In dit geval koos ik voor de metafoor van de vlucht ganzen; hoe werken zij samen om hun doelen te bereiken?

Door middel van opdrachten keken we naar de kracht en kwaliteiten van alle individuele teamleden en maakten die letterlijk zichtbaar. Daarna zochten we naar de gemeenschappelijke verbindende factor, de zogenaamde flow, dat waar de ganzen op terugvallen om hun vlucht licht te houden. Hoe kun je elkaar afwisselen in het team? Hoe gaat dat nu, wat gaat goed en wat kan eventueel anders?

Maar ook: hoe ‘gak’ je effectief naar elkaar om elkaar te stimuleren om het gezamenlijke doel te behalen en welke gedragsafspraken zijn nodig om in formatie (terug) te komen? En ‘gakken’ we over hetzelfde gezamenlijke doel? Door zelf een nieuw lid van het team te spelen, liet ik het door de groep regisseren hoe ik mij kon voegen binnen de gedragscodes van dit team.

Uit de praktijk: Programmamaker

Ministerie van Justitie & Veiligheid en Provincies

Voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid bouw ik mee aan het ontwikkelprogramma voor wat men noemt High Potentials, aanstormende talenten voor sleutelposities binnen het ministerie. Over een periode van 1,5 jaar werken wij aan de ontwikkeling van drie aspecten van hun functies:

  • Leidinggeven aan maatschappelijke opgaven, strategisch leiderschap
  • Leidinggeven aan anderen, lijnmanagement
  • Leidinggeven aan jezelf, persoonlijk leiderschap

Het programma bestaat uit:

  • Drie periodes van een half jaar waarin deelnemers werken aan: een interne opgave, een oriëntatie bij een maatschappelijke organisatie, bijvoorbeeld het Leger des Heils of een tbs-kliniek en een detachering van een half jaar buiten het ministerie.
  • Zes ateliers, dit zijn tweedaagse trainingen over een specifiek thema, bijvoorbeeld ‘van binnen naar buiten en van buiten naar binnen werken’ en ‘veranderen als tweede beroep’. De thema’s staan redelijk vast, maar de invulling van de ateliers wordt per keer aangepast aan de ontwikkelvraag van de groep. Er komen gastsprekers uit de organisatie of gasten die expert zijn op een specifiek kennisgebied, ik bedenk en begeleid werkvormen voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling.
  • Coaching en intervisie.

Soortgelijke trajecten maak en begeleid ik mede voor trainees van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Daarbij gaat om programma’s van een aantal dagen over thema’s als adviesvaardigheden, politiek bestuurlijke sensitiviteit, project- en procesmanagement, assertiviteit, creatief denken etc.

Uit de praktijk: Coach

Inspectie van het Onderwijs

Op onderwijsgebied spelen veel ontwikkelingen. De onderwijsinspectie controleert of alles loopt zoals aan de bureaus op het ministerie is bedacht. Onderwijsinspecteurs, ook die met veel ervaring, lopen tegen facetten aan zoals:

  • Hoe krijg ik de juiste informatie zonder op mijn strepen te staan?
  • Wat is de effectiefste manier om met mijn onderzoeksteam samen te werken?
  • Hoe breng ik slecht nieuws mét behoud van de relatie?

Op een open en eerlijke manier kunt u met mij sparren over dergelijke vragen en ik help graag om issues te onderzoeken.

Uit de praktijk: Coach

Mediation

Een gemeente gaf een bedrijf toestemming voor uitbreiding. Daardoor ontstond een conflict tussen de gemeente en de onderneming naast het uitbreidende bedrijf. Een zoektocht naar juridische speelruimte bleek lastig en een lang juridisch conflict lag op de loer. De oplossing moest, zoals zo vaak, gevonden worden in de informele ruimte, ook wel de onderstroom genoemd. Daar waar kwesties uit het verleden, ingehouden emoties, ingewikkelde relaties en verwachtingspatronen een rol spelen. Daar zijn vaak geen rationele, logische oplossingen mogelijk.

Ik ben gevraagd om in dit conflict als mediator op te treden om de belangen van alle betrokken partijen te waarborgen en hen gezamenlijk naar een oplossing van het conflict te laten zoeken. Erkenning en gezien worden, de bereidheid los te komen van het eigen standpunt en begrip te hebben voor de ander bleek ook hier de sleutel naar de uitkomst.

Uit de praktijk: Trainer

Theatertraining

Voor Reinaerde, een organisatie die werkt voor en met mensen met een verstandelijke beperking, maakte ik een training over normen en waarden onder de titel: ‘Vind jij dit normaal?’. Samen met pianist Tjerk van der Ham, met wie ik graag samenwerk, trad ik een aantal malen op als procesbegeleider, trainer en acteur voor een groep van 35 cliënten, relaties en medewerkers.

Ik vroeg aan de zaal: “Wat zijn situaties waarin jij wel/niet “normaal” bent behandeld? Welk gedrag en emotie speelden daarbij een rol?” Op basis van die input zong ik een geïmproviseerd lied. Vervolgens speelden Tjerk en ik samen verschillende dilemma’s uit de praktijk na, waarover men in de zaal in kleine groepjes in gesprek kon gaan. Die groepjes moesten ook een oplossing aandragen; wat kan diegene die het ongewenste gedrag overkomt anders doen? Wij speelden de suggesties uit, ik gaf daarbij nog wat praktische tips. Ook organisatorische verbeterpunten werden besproken.

Aan het eind van de sessies hadden wij een lijst met praktische tips voor cliënten, de medewerkers en de organisatie.

Uit de praktijk: Programmamaker

Kadaster

Ik organiseerde een interactieve medewerkersdag voor alle 500 medewerkers van één van de directies van het Kadaster. Ik deed dit in samenwerking met een interne werkgroep, die een grote rol had in de voorbereiding, uitvoering en logistiek van het programma.

Verspreid over twee dagen (250 mensen per dag) kreeg men:

  • een openingsprogramma met muziek, theater, sprekers uit de organisatie om thema’s aan te kaarten en te bespreken, maar ook een columnist uit eigen gelederen etc;
  • workshops door acteurs, muzikanten, speldocenten en een illusionist in verschillende rondes. Iedere workshop had een eigen vooraf bepaald thema, de werkvorm sloot aan bij het thema. Workshops: een lied maken (samenwerken), een commercial maken (klantperspectief), gedichten schrijven (vernieuwing), leren goochelen (vereenvoudigen), netwerkarena (netwerkorganisatie);
  • een plenaire presentatie van de resultaten uit de workshops eindigend met het gemaakte lied dat iedereen kon meezingen;
  • een rondleiding over een naastgelegen beurs over een vakinhoudelijk onderwerp.

Ik was programmamaker, producent, host in het openingsprogramma en verzorgde workshops.

Uit de praktijk: Coach

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

HKU Design leidt door middel van diverse disciplines ontwerpers op voor de creatieve industrie. Als onderdeel van hun opleiding kijk ik jaarlijks met 3e-jaarsstudenten die op stage zijn, naar waar zij nu staan in hun ontwikkeling. Dat doe ik met opstellingen, een systemische werkvorm om de samenhang van verschillende elementen in hun ontwikkeling te onderzoeken. We geven die elementen letterlijk een plek in de ruimte om vervolgens te zien welke gewenste en ongewenste patronen en dynamieken daarin verscholen liggen. Elementen kunnen zijn: dat waar ik vandaan kom, opleiding, doel etc. Ik geef de studenten opdrachten en een stappenplan mee om deze opstellingen zelf met elkaar te maken. Op die manier krijgen zij inzicht in hun groei of de stagnatie daarvan.

Uit de praktijk: Trainer

Uitvoeren van een werkwijze

Voor Rabobank en Post NL ontwikkelde ik korte praktijktrainingen als onderdeel van het uitvoeringsproces van Performancemanagement Nieuwe Stijl (op basis van het GROW-model en Appreciative Inquiry).

In groepen van maximaal zes personen oefenden deelnemers met mij als acting trainer:

  • Hoe leg ik deze werkwijze zo uit aan mijn medewerker dat die weet wat er gaat gebeuren en er vertrouwen in heeft?
  • Hoe pak ik een eerste START-gesprek (nulpunt) hierover aan, zodat de medewerker zijn eigen doelen formuleert en wij samen een ontwikkelplan kunnen maken?
  • Hoe beïnvloed ik het ontwikkelproces van mijn medewerker op een positieve manier, ook als het niet goed gaat?

Door de deelnemers in een hoefijzer te zetten en één voor één bij hen langs te gaan, kon iedereen op mij oefenen en leren van inzichten en fouten van de voorganger. Ook werkten wij in kleine teams die kort gezamenlijk gekozen cases konden voorbereiden en elkaar als buddy konden gebruiken. Deelnemers die toekeken gaven waarderende feedback. We experimenteerden met verschillende aanpakken; wat nou als ik dit … of dat… doe? Op deze manier was iedereen actief betrokken, kon persoonlijke voorkeursstijlen ontdekken en gezamenlijk leren. Ik was zelf procesbegeleider, acteur en trainer tegelijk.

Uit de praktijk: Trainer

Ontwikkelen trainingen voor gemeente en provincies

In een tijd dat burgers mondiger en vraagstukken steeds complexer worden, handelt een ambtenaar binnen strakke kaders en regelgeving en levert tegelijkertijd diensten op hoog niveau. En dat ook nog eens in een organisatie die ingrijpend verandert. Dat vraagt om (stijl)flexibiliteit en een uitgebreid palet aan vaardigheden.

Inspelend op dat proces ontwikkelde ik in opdracht van onder anderen de gemeente Maastricht en de provincies Noord- en Zuid-Holland de volgende trainingen:

  • Premediation
  • Onderhandelingsvaardigheden
  • Overtuigingsvaardigheden
  • Presentatievaardigheden
  • Assertiviteit en adviesvaardigheden

Deze trainingen bestaan uit vier onderdelen:

  1. Noodzaak – waarom moeten of willen we dit?
  2. Kennis – wat is daarvoor nodig?
  3. Vaardigheden – welke inzichten en vaardigheden zijn er en hoe werken die in de praktijk?
  4. Persoonskenmerken – zijn er belemmeringen om die vaardigheden goed toe te passen?

Afwisseling van werkvormen zorgt voor dynamiek, u kunt dan denken aan dialoog, kennis delen of werkgerelateerde oefeningen in kleine groepen met eigen voorbeelden, eventueel in combinatie met een acteur. Deelnemers geven deze trainingen gemiddeld een negen.

©2021 Ewout Bomert • De verbindende factor • Fotografie Ineke Oostveen • Tekst tekstgevoel.nl • Webdesign halfjuni.nl • webwerk